
נעים להכיר
אני לימור ליבוביץ.
אני חוקרת, כותבת, ומלמדת מתוך סקרנות בלתי פוסקת להבין איך אנשים לומדים, איך אפשר לקדם חשיבה יצירתית, ואיך טכנולוגיה, ובפרט בינה מלאכותית, יכולה להשתלב בתוך זה מבלי לאבד את האנושי שבנו.
את דרכי המקצועית
התחלתי לפני יותר משלושה עשורים בתפקידי חינוך לאמנות, קידום יצירתיות והדרכת צוותי חינוך, בהם פיתחתי כלים חדשניים ללמידה והוראה.
הרקע האקדמי שלי מגוון: את התואר הראשון רכשתי באקדמיה לעיצוב בצלאל בירושלים, ואת התואר השני סיימתי בהצטיינות בתחום כתיבת תוכניות לימודים באוניברסיטת תל-אביב. המחקר שלי (שעסק במיומנויות ההוראה של מורה לתנ"ך שלימדה עולים חדשים), חיזק בי את ההבנה ש:
הוראה איכותית היא שילוב של מקצועיות בלתי מתפשרת ואכפתיות אמיתית, המאפשרת להפוך גם את הנושאים המורכבים ביותר לנגישים, מרתקים ורלוונטיים לכל לומד ולומדת.
את האתר שלי "חינוך ליצירתיות"
הקמתי במהלך לימודיי לתואר שלישי, בהם חקרתי כיצד למידה המשלבת ייצוגים חזותיים מפתחת חשיבה יצירתית והבנה עמוקה בכל תחום (לקריאת הדוקטורט שכתבתי הכנסו לכאן).
בתחילת הדרך, האתר שלי כלל מספר קטן של פוסטים קצרים, ועם משך הזמן הוא התרחב וגדל למאגר עשיר עם למעלה מ-150 מאמרים! שכתבתי באופן נגיש ומזמין להעמקה. אוניברסיטאות ומכללות הפנו אל האתר שלי סטודנטים ובאופן קבוע האתר מופיע ברשימות ביבליוגרפיה של קורסים בתחום החינוך.
התחומים עליהם אני כותבת השתנו עם הזמן - מאוריינות חזותיתי לסביבות למידה פיזיות, מרחבי למידה דיגיטליים והשפעתם על ממדי הלמידה, תיאוריות חדשניות בתחום הלמידה, ועד לנושאי הבינה המלאכותית המחוללת, תחום שבו אני פועלת כיום.

כשהבינה המלאכותית

פרצה לחיינו, הבנתי שמתחולל בחיינו שינוי עצום שאיננו יודעים מה תהיה השפעתו המלאה עדיין. הרגשתי שאני חייבת לחקור אותה לא רק כמשקיפה מהצד, אלא כמי שמתנסה בה בפועל. התנסיתי בכלים רבים ולמטרות שונות והקמתי קהילה תוססת בשם ״בינה מלאכותית בחינוך״ עבור יוצרים ו׳מאמצים ראשונים׳. הדיונים העמוקים עם חברי הקהילה מספקים לי תובנות, והידע המשותף בה מהווה עבורי לעיתים השראה לכתיבת פוסטים חדשים בבלוג. השיח בקהילה הצביע על צורך מיידי של אנשי ונשות חינוך להתמקצע בתחום. חודשיים בלבד לאחר פריצת ChatGPT פתחתי את הקורס הראשון למורים בפסג״ה תל-אביב. כך נולד הקורס "בינה בכיתה", שמלמד מורים להשתמש בבינה מלאכותית כמקפצה לחשיבה יצירתית ויזמות פורצת דרך (ולא כמחליף של דמות המחנכת האנושית). מאז הנחיתי עוד מחזורים של הקורס, וערכתי מחקר על למידת המורים בקורס. מחקר שהצגתי בכנס צ׳ייס באוניברסיטה הפתוחה וכללתי גם בספר החדש שכתבתי- דור ה-AI חינוך ילדים בעולם של בינה מלאכותית.
עוד קצת עליי
בכל בוקר, אני יוצאת אל הטבע לחתירה בקיאק. אני חותרת בים ובנחל הירקון ומוצאת בפעילות הזו את האיזון בין העולם הדיגיטלי לבין החיבור לטבע ולבני אדם. זה מגביר את החוסן הנפשי שלי, מאזן את עבודתי עם טכנולוגיות, ומהווה דוגמה אישית מבחינתי לגישה המובילה אותי בחיים- חיבור בין יצירתיות, חדשנות, אהבה לטבע והיכולת לעבוד עם אנשים אחרים.
אני שואבת השראה גם מתחביבי, גם משיחות עם קולגות, מהאזנה לפודקאסטים ומקריאת ספרים. אחד הספרים שהשפיעו עליי ביותר הוא הספר ׳אנטי שביר׳ של נאסים טאלב. התיאור של טאלב לימד אותי איך משברים גדולים, כמו השינויים המהירים שמביאה איתה הבינה המלאכותית, הם גם הזדמנות לצמיחה ולהגברת החוסן. אני מאמינה שזו אחת המשימות החשובות ביותר שלנו היום: לטפח דור צעיר יצירתי, בעל חוסן ויכולת לחשוב מעבר למה שהמכונות מציעות לנו.

אשמח להמשיך לפתח איתך שיח
אני מזמינה אותך להרשם לאתר ולעקוב אחריי במדיות השונות.
השאלות שאנחנו שואלים היום יקבעו איך יראה המחר!