3 דרכים לפדגוגיה חדשנית עם NotebookLM (התכונות החדשות)
- ד"ר לימור ליבוביץ
- לפני 20 שעות
- זמן קריאה 3 דקות
אחת ההבטחות הגדולות של הבינה המלאכותית בחינוך היא לאפשר למידה מותאמת, מעמיקה ויצירתית – מבלי להחליף את המורה, אלא להרחיב את הכלים שברשותה.
בפוסט הזה אני מציעה תהליך מתודי שמבוסס על NotebookLM המבוסס על Gemini לעיבוד מידע, חקר, עבודה יצירתית עם פודקאסטים, מיפוי רעיונות, הערכה עצמית של תלמידים וקידום למידה חווייתית ואפקטיבית בכיתה.
בדיוק כמו בתהליך חקר איכותני, עליו כתבתי קודם בבלוג, כל שלב כאן מבקש מהתלמידות והתלמידים להיות מעורבים בתהליך הלמידה, לבקר, לנסח ולהציע – מתוך חיבור אמיתי למה שהם לומדים.

עד כה העלינו לNotebookLM מסמכים, קבצי מצגות ותמונות לניתוח וביקשנו ממנו לסכם, לבנות שאלות וליצור פודקאסט. כיום, ניתן לבצע עם לNotebookLM פעולות מתקדמות במיוחד: עם התכונות החדשות אפשר למפות חשיבה ויזואלית של רעיונות, ליצור פודקאסט מותאם קהל עם אפשרות לשאילת שאלות תוך כדי השיחה, לבקש מהמחברת לחפש מקורות ברשת (גם בלי להעלות קבצים), ולהעלות קבצי אודיו – למשל מהקלטות זום – לתמלול, חקירה ושיח סביב תוכן מוקלט.
הנה 3 רעיונות לשימוכן בהקשרי הוראה ולמידה עם NotebookLM:
1. סיכום חכם ומיפוי רעיונות
💬 פרומפט לדוגמה ב‑NotebookLM: "סכם את המאמר שהוספתי ל‑NotebookLM בשלוש רמות – בסיסי, בינוני ומעמיק – וכתוב אותו כמפת חשיבה המיועדת ללמידה בכיתה ח'." המורה מעלה פרק או מאמר ל‑NotebookLM. המורה משתפת את המחברת לתלמידות בכיתה על הלוח, ואז משתמשים במיפוי הויזואלי של הרעיונות המרכזיים לחקר באמצעות מפת חשיבה שנוצרה באופן אוטומטי. זהו תרגיל שמחזק את ההבנה, את הזיכרון ואת המבנה הלוגי של התוכן.
📌 היתרון- מקדם שיח משמעותי ומאפשר דיון עמוק על התוכן, בקלות רבה ובאופן ויזואלי.
2. ניסוח שאלת חקר דרך שאילתה חכמה
💬 פרומפט לדוגמה ב‑NotebookLM: "חפש ברשת מאמרים בנושא המבוקש, נסח שאלת חקר פתוחה שמתאימה לפרויקט עצמאי בכיתה ט', כולל רעיונות לדרכי חקירה ולמקורות להרחבה." בשיעור מנהלים עם התלמידות שיח בשיתוף Gemini על ניסוח שאלה, ניסוי כיוונים חלופיים, הערכת היקף השאלה והקשרים עם מידע קודם.
📌 היתרון: כמו בכל עבודת חקר טובה, הנקודה הקריטית היא שאלת המחקר. כאן, שילוב של Gemini בתוך NotebookLM מאפשר ניסוח שאלה ברמה גבוהה. השיח הכיתתי יוצר אצל התלמידים הבנה טובה יותר של שימוש מושכל בכלי בינה מלאכותית.
3. יצירת פודקאסט להקלטה של התלמידים באנגלית/ עברית
💬 פרומפט לדוגמה ב‑NotebookLM: "השתמש בתוכן שב‑NotebookLM וכתוב תסריט לפודקאסט באנגלית/ עברית לרמת כיתה ח', כולל הצעות למילים חדשות, שאלות מנחות ופתיח מרתק." כך מגבירים את הרלוונטיות- מעלים ל‑NotebookLM מקורות על נושא אישי או חברתי שמעניין אותם, ואז מבקשים מ‑Gemini לכתוב תסריט לפודקאסט באנגלית/ עברית, כולל שאלות, מבנה וסיכום. ההקלטה עצמה מתבצעת באולפן בית-ספרי או בטלפון, בעזרת אפליקציות פשוטות- זה תרגול מעולה לשפה דבורה (עברית, אנגלית, צרפתית, גרמנית...).
📌 היתרון: ילדים היום פשוט מגישים עבודות כתובות שהבינה יצרה, חלקם אפילו לא טורחים לקרוא לפני הגשה... אז- במקום עבודה כתובה, למה לא להקליט פודקאסט ולתרגל שפה דבורה עם מילים שחשוב לכן שהתלמידים ידעו?
זכרו- הרעיונות כאן לא באים להחליף את הקשר האנושי בכיתה, אלא להעשיר אותו. אם תבחרו ליישם אחד מהם – נסו לעצור, לשאול את התלמידות והתלמידים איך הם חוו את השימוש בכלים, מה עבד ומה כדאי לשפר? עודדו ביקורתיות, שאילת שאלות, התנסות וחקר.
המפגש עם AI הוא הזדמנות לחקור לא רק את התוכן – אלא גם את עצמנו כלומדות ולומדים בעולם משתנה. ההדגמה בכיתה מהווה מודלינג לשימוש נבון בכלי בינה מלאכותית לתלמידים ולתלמידות ותפתח אצלם חשיבה ביקורתית.
רוצים עוד כלים?
הכנתי עבורכם דף שלם מלא בכל טוב. שמרו אותו במועדפים. אני מבטיחה לעדכן ברמה יום-יומית. לא תפספסו מעכשיו שום כלי מלהיב חדש.
בנוסף, זכרו שניתן להזמין הרצאה מעוררת השראה
וללמוד קורס מקוון בקצב אישי כאן באתר -״בינה בכיתה״.- קורס מלא לאנשי חינוך הכולל 60 הקלטות קצרות.
תוכלו גם ללמוד במיני קורס למתחילים הכולל 10 הקלטות קצרות שיכניסו אתכם לעולם הבינה מלאכותית בקצב שלכם.
חדש באתר- מיני קורס הנדסת פרומפטים הכולל 15 הקלטות שיקח אתכם לרמה הבאה בחסכון בזמן ובפיתוח היכולות והכישורים שלכם.
וגם- הספר שלי ״דור ה-AI- חינוך ילדים מאושרים בעולם של בינה מלאכותית״ יצא לאור תוכלו ממש כעת להזמין לכם עותק מודפס או דיגיטלי בהנחה כבר כעת.
את הספר הדיגיטלי ניתן לקרוא כאן באתר, הספרים המודפסים יישלחו אליכם הביתה בדואר רשום (לוקח להם 3-4 ימים להגיע).
ואל תשכחו לשתף! תודה, לימור
Comments