* הדימוי נוצר באמצעות stable diffution
זה סיפור על מהירות תגובה שלנו אנשי החינוך- למציאות המשתנה. המציאות היא האוטובוס שכבר יצא מהתחנה... התפתחויות בבינה מלאכותית מאיצות וצפויות אף להגביר את הקצב.
לפני מספר ימים אחד המורים בקבוצות הוואצאפ הרבות העוסקות בבינה מלאכותית בחינוך שיתף -הוא הציג את ChatGPT לתלמידיו שהשיבו לו- "המורה, אז בשביל מה צריך בכלל מבחנים אם ChatGPT כבר יודע הכל?"- והשאלה הזו פשוט לא יוצאת לי מהראש.
אז ככה-
אם הגדלתם ראש והחלטתם להציג את היכולות המדהימות של הצ'אטים מבוססי למידת מכונה בייצור תשובות במגוון נושאים עצום ובמהירות מסחררת, אתם לוקחים סיכון שהתלמידים שלכם יבינו מיד- יש להם את הכלי הכי חזק בעולם לענות* על כל שאלה של המורה!
*תלמידים נוטים להתעלם מכך שהתשובות יכולות להיות לפעמים שטות גמורה.
במקרה כזה- בית-הספר, ואתם המורים והמורות היקרים- הפכתם בעיניהם למיותרים!
כל מה שהם צריכים עכשיו לעשות, במידה ותישארו במקום ותמשיכו "חיים כרגיל", הוא להשתמש בצאט ולעקוף את כל הדבר המייגע הזה שנקרא "למידה". גם למורים שלא הציגו את הצאט בכיתה יש בדיוק את אותה הבעיה. זה כבר לא ממש תלוי בכם. כאמור- האוטובוס כבר עזב את התחנה, והוא ממשיך להאיץ בכל יום ולערער את כל מה שהכרנו.
כאן אנחנו נכנסים לתקופה טכנולוגית מרתקת שניה בהסטוריה של החינוך!
התקופה הראשונה היתה כניסתם לכיתות של האינטרנט, ובכלל זה מנועי החיפוש, כלים ליצירת תוכן דיגיטלי, משחקי למידה דיגיטליים, קורסים דיגיטליים, סרטונים והויקיפדיה כמובן.
אז איך להגיע מוכנים לשנת AI בבית-הספר?
בתקופת כניסתם של כלי בינה מלאכותית יוצרת אנו יכולים לצפות לתרחישים הבאים:
מלחמה בין-דורית בכיתה: בתרחיש כזה מורים ישמרו בכל כוחם את ה"סדר הישן". הם יימנעו מלסייע לתלמידים להשתמש בכלי בינה מלאכותית למטרות למידה מצד אחד (ואף יאסרו זאת), ומצד שני ירחיבו את השימוש בכלי הערכה שדורשים שינון ו"פליטה" של הידע במבחן (בנייר ועט). התלמידים ייאלצו לפתח היכולות הדרושות להם כל-כך במציאות החדשה מחוץ לכתלי ביה"ס. כך שהרלוונטיות של מוסדות החינוך לתלמידים הלומדים בהם תהיה נמוכה מתמיד. תוצאה צפויה תהיה נשירה גדולה של תלמידים ממערכת החינוך הרשמית ועליה בבקשות ליישום חינוך ביתי. הסיכון הוא ללכידות החברתית ואיבוד הזדמנויות לקידום ערכים חינוכיים-חברתיים ובעקבות זאת אף ירידה בערבות ההדדית בחברה הישראלית והגדלה דרמטית של הפערים הקיימים בין אוכלוסיות בישראל, אף מעבר לקיים היום. החזקים לא צריכים את ביה"ס כדי להשתמש בכלים החדשים לצרכיהם, דבר שצפוי לצמצם את האמון בין תלמידים למורים.
שיתוף פעולה בין מורים לתלמידים בבניית מודלים חדשים: בקורס חדשני בשם "בינה בכיתה", שהנחיתי השנה, מורים ותלמידים בכל הגילאים השתתפו בקבוצות למידה שהמציאו יחד מודלים חדשניים לשילוב בינה מלאכותית יוצרת בכיתות ובבתי-הספר. התחלנו עם אתגר שנבחר יחד עם התלמידים בכל קבוצה, המשכנו עם חשיבה יצירתית על פתרונות אפשריים, חקרנו יחד עם התלמידים כלי בינה מלאכותית יוצרת שונים וחשבנו יחד איתם איך להתמודד עם האתגרים באמצעות שילוב חכם ומפתיע של הכלים הללו בפתרון הנבחר. התוצאה היתה תחושה של מסוגלות, שותפות והקשבה לתלמידים. למידה משותפת מאותה נקודת פתיחה של התלמידים והמורים יחד וחידוד נקודות המבט הבין-דוריות בשיח עמוק. סיכון אפשרי בתרחיש כזה הוא היעדר תמיכה של האקו-סיסטם הבית-ספרי (מנהלת, מורים עמיתים, תלמידים שלא השתתפו בבניית המודל, הורים), שיכול לפגוע בהצלחת יישום המודל. אכן, האתגר שיעמוד בפני הקבוצות הללו הוא ליישם בתוך המציאות הבית-ספרית את הפתרון ולבסס תרבות של התנסות ובחינה מחודשת של הפתרונות והכלים בתהליך מתמשך המתייחס למציאות המשתנה כהזדמנות במקום כאיום.
אנשי חינוך פורצי דרך מזהים הזדמנויות, יוזמים ומובילים שינוי: בעשרות קבוצות וואצאפ ופייסבוק נמצאים כיום אנשי חינוך יזמים ויזמיות שמקדימים את כולם בהתנסות מעשית בשילוב כלי בינה מלאכותית בכיתות ובבתי-ספר. אחת הקבוצות בניהולי "בינה מלאכותית בחינוך 2" הוקמה כבר לפני כשנתיים ומונה כיום יותר מאלף משתתפים שמפרסמים בכל יום עשרות הודעות ושיתופים, שאלות ורעיונות פורצי דרך. שטף החומרים המופצים בהן הוא ממש מסחרר, ומתוכו דליתי את ההודעה שפתחה את הפוסט הזה. השאלות המהותיות שהמורים והמורות מעלים זוכות לתגובות הבאות מגישות שונות, רעיונות יצירתיים נבחנים גם בהיבטים של בטיחות מידע וערכים, שימושיות ותרומה ממשית למטרות הלמידה והחינוך. לא בטוח שכל הרעיונות ישרדו את מבחן הזמן, חלקם צפויים "להזרק מתחת לגלגלי ההיסטוריה". אולם, הניסיון שנצבר בהן עשוי להוביל לבנייה של מציאות חדשה בבתי-הספר. אז, אם אתם קוראים כאן ועדיין לא הצטרפתם לקבוצה כזו, עשו זאת מיד. כל יום שעובר יגרום להרחבת הפער ולצורך בהשקעה גדולה יותר של השלמות מידע, כי המהירות בה הדברים מתפתחים כיום לא נחוותה מעולם. הסיכון עבור מי שמעדיף להשאר מאחור גדול מהרווח (ראה סעיף 1). הרלוונטיות שלך ב-1 בספטמבר 2023 תלויה ביכולת שלך (כן אני מדברת אליך) לקחת את חודש אוגוסט כחודש למידה ולהשלים פערים בידע ובהתנסות מעשית בכלי בינה מלאכותית יוצרת.
איך החלטתם להגיב למציאות המשתנה?
להוביל מלחמה בין דורית בבית הספר
לשתף פעולה עם התלמידים ולבנות יחד מודלים חדשניים
ליזום ולהשתתף בקהילות חדשניות של אנשי חינוך כמוכם
ולקראת סיום קצת הומור- הסדרה "ביני לבינה" של ערוץ כאן 11 מעלה סוגיות מעניינות עם קריצה בעידן הבינה המלאכותית. הסוגיות הללו נמצאות כבר כעת במציאות חיינו, אם נרצה או לא... מוזמנים.ות לצפות:
אשמח מאוד אם תבצעו הרשמה לחברות Log In באתר כדי להיות מנויים לאתר ולהשתתף בשיח בנושא הפוסט. ממש כאן אפשר להגיב על מה שקראתם.
בנוסף, זכרו שניתן להזמין הרצאה מעוררת השראה גם בנושא ChatGPT טכנולוגיה וחדשנות בחינוך היום.
בהצלחה מורי המאה ה-21!
Commentaires