סערה גדולה קמה ברשת בעקבות פרסומים רבים של הסכנות והאתגרים בכניסה של ChatGPT לחיינו. בתור חובבת טכנולוגיה חשוב היה לי לברר את הגבולות של השימוש בכלי החדש לקידום יצירתיות. אז, נרשמתי לאתר וקראתי על המתודולוגיה עליה הצ'אט הזה מבוסס, כפי שהיא מוצגת באתר. בקריאה ראשונה, נראית מעניינת במיוחד ההישענות של צ'אט בשפה טבעית (מדברים עם מכונה, כן?) על למידת מכונה בשילוב מנגנונים של ביקורת. המנגנון הביקורתי כולל מערך של בקרה (3 שלבים) המדרג את התוצאות המתקבלות ובוחר להציג למשתמש את הטובה מבניהן. מערך הבקרה, כרגע, גם כולל אותנו המשתמשים הראשונים ביישום הזה. כלומר, מדובר ב'מכונה בזמן טסט', שאנחנו עוזרים לשפר אותה. שימו לב, ההרשמה ליישום מגיל 18. לכן, אני ממקדת במה שהמורה יכולה לעשות עם זה.
אני מתעניינת כאמור ביצירתיות בחינוך, ומהרשמים הראשונים שקראתי ברשת על השימוש ביישום לחינוך זיהיתי את הדאגות הרגילות- האם תלמידים ישתמשו בו כדי להגיש עבודות מקוריות שהChatGPT עשה עבורם? הם לא ילמדו יותר דבר, ואיך החידוש הזה ישפיע על יכולות הכתיבה שלהם? ועל המוטיבציה שלהם לעבד מידע בעצמם .. ועוד. (כן, יש כבר כמה סרטונים בנושא, חפשו ביו טיוב).
כל הדאגות הללו מובנות לגמרי, בהינתן שאנחנו ממשיכים בחינוך "עסקים כרגיל", ומלמדים תלמידים לשנן ולהבחן מבלי שהם מגלים סקרנות או תשוקה ללמוד את הנושאים, ומבלי שהם מוצאים בהם משהו רלוונטי לחייהם היום ולעתידם.
אני מציעה לעסוק במענה לשאלה אחרת.
באילו דרכים אפשר לנצל את ChatGPT כדי לקדם חשיבה יצירתית בחינוך בעידן בו אנו צפויים לשלב את האינטליגנציה האנושית והמלאכותית?
אז התחלתי להשתמש ביישום בצורה קצת אחרת כדי לענות על השאלה הזו.
השאלה שכתבתי היא:
הסבר למורה לשפה לתלמידי כיתה יא' איך להשתמש בChatGPT כדי לקדם יצירתיות?
במקום לקבל תוצאה אחת ולהמשיך לשאלה הבאה, השארתי את השאלה הזו וביקשתי מהמכונה לתת לי תשובה אחרת לאותה שאלה על-ידי לחיצה על הכפתור "regenerate respond".
כלומר- קיבלתי 4 תשובות שונות לאותה שאלה, כמו שעושים בתרגילים של יצירתיות, למי שמכיר-
שואלים שאלה ואז כותבים על פתקיות כדי להרחיב את אוסף התשובות ולהגיע למגוון רחב של אפשרויות- כדי לצאת מקופסת החשיבה השגרתית-לוגית אל מחוזות היצירתיות ופריצת החשיבה המסורתית (כן, הבנתם, אני מנסה ליישם תרגיל של יצירתיות מהעולם האנושי לעולם של המכונות. שיהיה לי בהצלחה). יש גרסאות רבות לתרגיל הזה- בזוגות, עם מדידת זמן, עם הוספה של הקשרים חדשים ועוד.
מעניין שהChatGPT הציע לי גם את הדרך הנ"ל במסגרת ההצעות שקיבלתי, ועוד. שמתי לב לחזרה על הצעות שכבר קיבלתי בדרך הזו, ואני אמשיך לנסות דרכים אחרות.
הנה ההצעות שקיבלתי מהגרסה של היישום מיום 15.12.22 (צמצמתי חזרות שהופיעו בסבבים השונים):
התוצאה הראשונה של החיפוש הניבה את ההצעה הבאה: כתבי משפט הקשור לסיפור או שיר שאת מלמדת ובקשי מהChatGPT מספר תגובות. בחרי מתוך התגובות הללו את המעניינות והיצירתיות ביותר. השתמשי בהן כחלק מהמשימה לתלמידים לכתוב סיפור או שיר על הנושא באופן יצירתי וחדשני. טוב, זה לא ממש קונקרטי. אבל אפשר לנסות, אולי תהיה לנו הפתעה.
התוצאה השנייה של החיפוש הניבה הצעה שונה בתכלית: כתבי ב ChatGPT משפט שיוביל לסיפור, לדוגמה בקשי סיפור על דמות שמגלה כשרון חבוי שלה, הציגי לתלמידים את הסיפור כנקודת מוצא לסיפור שהם יכתבו בעצמם. ובכן, עשיתי מיד כעצת המכונה, וכתבתי לו את המשפט הזה: Write a story about a person who discovers a hidden talent , כדי לראות איזה סיפור גאוני יצוץ. קיבלתי טקסט לאקוני ויבש כמו מדבר סהרה. בלי שום ניצוץ של יצירתיות. בדמיוני אני שומעת את הקול המתכתי של רובוט מקריא אותו בצורה מונוטונית וחסרת חיים. בדיוק הפוך מסיפור שיכתוב אדם חי. לא מאמינים לי? תנסו. באותה פסקה הוא הציע לי גם לבקש ממנו לכתוב שיר על זהות. התוצאה הייתה עלובה באותה המידה. Write a poem that explores the theme of identity- תנסו בעצמכן. מה יקרה אם מורה מציגה את התוצאה הזו לכיתה ואומרת- המכונה כתבה את זה, האם אנחנו, אנשים חיים, יכולים לאתגר את המכונה? לכתוב משהו טוב יותר?
עדיין במסגרת של התשובה השנייה, קיבלנו עוד רעיון: בקשי מהChatGPT לתת לך רשימה של מילים או ביטויים הקשורים לנושא והציעי לתלמידים את הרשימה כנקודת מוצא לכתיבה מקורית ויצירתית שלהם. ניסיתי את ההצעה הזו וכתבתי שאני רוצה רשימת מילים הקשורות לנושא ילדות מאושרת בישראל any words and phrases related to happy childhood in israel. להפתעתי הגמורה קיבלתי את המידע בשתי שפות- עברית ואנגלית! ההצעות כללו משחקי טניס, יציאה לטבע, פעילות מדעית וחופשית... יותר מכך, הוא שמר את השאלה הזו בחשבון שלי (משמאל) בעברית תחת הכותרת "פעילות ילדים בישראל". בפעם השנייה שביקשתי תשובה לאותה שאלה- קיבלתי צירופי מילים מוזרים למדי כגון: פירות הניסיון, חוויה יסודית, צעדי הנעורים, משחקי הילדות, זמן נעים, אהבה ואחווה. אני לא יודעת אם תלמידים ישמחו לקחת את הרעיונות הללו ולפתח אותם לסיפורים, אבל קיבלתי מושג כלשהו נוסף על האופן בו הילדות המאושרת בישראל נתפסת במקורות מהם שואב ChatGPT את המידע שלו. בעידן ההשתלבות של המכונות בחיינו, זו יכולה להיות נקודת מוצא מעניינת לנושא של ההטיות הרבות שנמצאות בבינה המלאכותית היום, ועשויות להשפיע באופן בלתי נתפס על המציאות של החיים של בני אדם על הפלנטה בעתיד הקרוב מאוד.
בהקשר הזה, כדאי מאוד לצפות בהרצאת הטד המרתקת הזו-
4. ועוד רעיונות שקיבלנו בניסיון השני: בקשי מהChatGPT לתאר בפרטי פרטים דמות מתוך סיפור כולל הופעה חיצונית, אופי ורקע. השתמשי בדוגמה כדי לעורר השראה בתלמידים ליצירת דמויות מקוריות ולתאר אותן במילים שלהם. את ההצעה הזו מאוד אהבתי, כי היא מציבה את הבינה המלאכותית לצד המורה וחוסכת לה זמן ביצירת דוגמאות במסגרת משימות הלמידה. אם הבנתי איך לשחק עם היישום הזה, אוכל לייצר שלל דוגמאות מעניינות של טיפוסים שיכולים להוות השראה לתלמידים. אז.. ניסיתי! כשביקשתי לתאר נער ישראלי היישום כתב לי שהוא מצטער אבל הוא לא יכול לספק תיאור של דמות ספציפית, והציע לי דמות ספרותית. הטיעון היה מוסרי (!!!)- It is important to remember to respect the privacy and individuality of real people and not to make assumptions or stereotypes about them based on their nationality or any other characteristic
וכשביקשתי נער על מאדים, הוא כתב לי טקסט משעשע למדי. הייתי בהחלט מתחילה איתו את השיעור. תנסו בעצמכם- create detailed descriptions of a teenager on marse, including their appearance, personality, and background. אולי אפילו את שיעור מדעים, בוודאי את שיעור מדעי המחשב או את שיעור אוריינות דיגיטלית (רק אל תגידו לי שבבית-הספר שלכם עוד אין שיעור במקצוע - אוריינות דיגיטלית- לדעתי, החשוב והרלוונטי ביותר לחיי התלמידים כיום).
5. רעיון אחרון בסדרה של הניסיון השני הוא זה: הציעו לChatGPT לנסח דיאלוג בין מספר דמויות, השתמשו בדוגמה כדי להפיח רוח של יצירתיות בכתיבת הטקסטים של דמויות בסיפורים של התלמידים שלכן. כשביקשתי ממנו לנסח דיאלוג בין אמא לבן שלה שמבקש את הרכב לבילוי עם חבריו, הצאט צידד לחלוטין באמא והילד נשאר בבית. הטקסט היה כל-כך יבש שזה ממש קומי. generate realistic dialogue between a mother and her son that wants to take the family car tonight with his friends תנסו בעצמכן. אני חושבת שזו שוב דוגמה מצוינת הממשיכה את מה שכתבתי בסעיף הקודם. התלמידים יכולים להחיות את הטקסט הזה באלפי דרכים, וזה טריגר מעולה. בונוס- המורה נתפסת כחדשנית לעומת המכונה המיושנת בדעותיה... שווה לחשוב על כך.
עד כאן ההצעות של המכונה לשאלה- איך לקדם יצירתיות באמצעות שימוש בה.
זה כמו לשאול את הרכב שלכם על טיולים בארץ. מנקודת מבטו כמובן.
הציון שאני נותנת להצעות של הChatGPT בקידום יצירתיות הוא נמוך מאוד.
אבל, אני רואה ערך רב בקידום השימוש בChatGPT בהקשרים חינוכיים מנקודת המבט של חינוך לעולם טכנולוגי.
הייתי מציגה את התוצאות שמקבלים מהצ'אט בתוך הקשר של שאלה רחבה בהרבה-
איך אנחנו צריכים להתנהג בעידן של שילוב קוגניציה אנושית ומלאכותית?
באילו דרכים נוכל לשפר את הבינה המלאכותית עכשיו? (כי אח"כ יכול להיות מאוחר מדי).
לבסוף, חשוב לי לציין שהצ'אט בעצמו כתב אזהרה למורים שביננו-
"חשוב לציין שיש להשתמש ב-ChatGPT כהשלמה לשיטות הוראה מסורתיות, במקום תחליף. זה יכול להיות כלי שימושי לעידוד יצירתיות, אבל הוא לא מהווה תחליף להדרכה והדרכה של מורה מיומן"
אז זהו. כנראה שגם הChatGPT לא יחליף את המורים.
אם מתאים לכן.ם אשמח לקרוא תגובות והצעות לפעילויות עתידיות ב ChatGPT, צרכים ואתגרים, רעיונות יצירתיים או חששות.
בהצלחה מורי המאה ה-21,
אשמח מאוד אם תרשמו לאתר לקבלת הודעות וכן בצעו הרשמה לחברות Log In באתר כדי להיות מנויים לאתר ולהשתתף בשיח בנושאים שעולים כאן. בנוסף, זכרו שניתן להזמין הרצאה מעוררת השראה כאן.
לא כל כך הבנתי,
לאורך הכתבה ציינת מספר פעמים שהדוגמאות שהצ'ט נתן הן התחלה מעולה לתת לתלמידים לפתח... כאשר המסקנה היתה שהציון לפיתוח יצירתיות נמוך מאוד
ככככ