להאיץ את הפדגוגיה בעידן הבינה המלאכותית
- ד"ר לימור ליבוביץ
- 17 בפבר׳
- זמן קריאה 3 דקות
לפני כשבוע הרציתי בפני מורים על הכלי מג׳יקסקול במסגרת וובינרים ארציים בחודש בינה מלאכותית לכל. תכננתי מפגש למורים מתקדמים, לכן חשבתי שזו הזדמנות להציג מודל פדגוגי ולא רק כלי דיגיטלי. אז... פיתחתי מסגרת ראשונה לפדגוגיה בעידן הבינה המלאכותית.
הנה הוא לפניכם.
כמו כל דבר טוב, המודל מתחלק לשלושה ממדים, שיכולים להתקיים במקביל.
הפדגוגיה בעידן הבינה המלאכותית- המימד הראשון : המורה מכינה ומפתחת בקלות רבה חומרי למידה בסיוע כלי בינה מלאכותית. זה כאילו היא נוהגת האוטובוס ומובילה את התלמידים בבטחה כהיא שולטת בדרך ובמה שמוצג להם (ניתן גם להתאים לכל ילד את המסע שלו, אבל רק במסגרת כיתתית).

הפדגוגיה בעידן הבינה המלאכותית- המימד השני: המורה מייצרת עוזר אישי מלאכותי לכל תלמיד ותלמידה. זה כאילו יש לכל תלמיד ״עוזר נהיגה״ מלאכותי, והוא מתרגל נהיגה בטוחה במסלול לבחירתו אבל בכבישים ש״סללו״ עבורו בבית-הספר. הלמידה עדיין מתרחשת על-פי המטרות שהוגדרו על-ידי המורה.

הפדגוגיה בעידן הבינה המלאכותית- המימד השלישי: התלמידים מייצרים לעצמם עוזרי למידה לפי צרכיהם ומטרות שהגדירו. למידה בהכוונה עצמית בה התלמיד יוצר את הכלים המתקדמים ביותר כדי להצליח במציאות עתירת שינויים ותהפוכות. לא בטוח שהמבוגרים יעמדו בקצב (!).

בעידן הנוכחי, לא מדובר רק על חיסכון אדיר בזמן הכנה של תכני למידה עתירי מדיה, משימות אינטראקטיביות והזמנה לגוון בדרכים להערכת ידע ומיומנויות לומדים דרך כלי בינה מלאכותית, אלא בשינוי עמוק ומערער של הפדגוגיה.
כדי לשנות את ההוראה המסורתית לפדגוגיה הרלוונטית לעידן הבינה המלאכותית צריך לאמץ תפיסות חדשות ולהבין מה השינוי שחל בלמידה.
כתבתי על כך בספר החדש שלי ״דור ה-AI חינוך ילדים בעולם של בינה מלאכותית״ בפסקה שקראתי לה: ״במחילת הארנב- שינוי פרדיגמות בנפילה חופשית״ אני מתארת את השיוני הרדיקלי שעתיד לעבור תחום הלמידה בשנים הקרובות.
במודל ההוליסטי שאני מתארת במהשך הפרק אני כוללת את המושג למידה מתמשכת, שהוא התרגום לעברית של Life Long Learning כפי שהוא לובש צורה בעידן המכונות.
בעידן הזה למידה תהיה מוגדרת כשיתוף םעולה בין המכונה לאדם.
לכן, הממד שקראתי לו P.0 הוא מצב זמני מאוד שיסתיים בחודשים הקרובים. כן, מה שקראתם.
לדוגמה, ניתן לייצר תכנים מותאמים אישית בכלי מג׳יקסקול
כמובן שניתן לכתוב פרומפט בכל מחולל טקסטים אחר כמו ChatGPT Cloade Perplexity Genimi Co-Pilot ועוד.. אבל בהם צריך לדעת מעט הנדסת פרומטים כדי לקבל תוצאה מהירה ואיכותית. היתרון במג׳יקסקול הוא שחצי מהפרומפט כבר נכתב עבור המורה- המכונה כבר יודעת שההקשר הוא הכנת חומרי למידה ופעילות לתלמידים ומכירה את הצרכים הספציפיים שהגדיו לה בכל כלי וכלי ביישום המגוון הזה.
אבל, אני רואה במג׳יקסקול יתרון מרכזי אחד שהופך אותו לכלי שכדאי לכלול בסל הכלים שלנו- ניתן לבנות באמצעותו בוטים ייעודיים לתלמידים (מאושר לשימוש על-ידי משה״ח מכיתה ה).
הממד הבא P.1 יהיה מרכזי בבתי-הספר ויצטרף לממד הראשון.
ממש כבר היום כל מורה, בכל תחום הוראה, יכולה לייצר לתלמידים שלה עוזרים אישיים.
לדוגמה, היא יכולה לתת לתלמידים לשוחח עם בוט המייצג את פרופ׳ עדה יונת כדי לסייע להם לבחור שאלת חקר בביולוגיה.
במציאות המערערת בה אנו חיים, ילדים שיוכלו לקחת אחריות מלאה על הלמידה שלהם ישגשגו בתוך אי הוודאות. הם יהיהו בעלי חוסן שיאפשר להם לנווט בעולם שמשתנה בכל רגע.
לדעתי, זו צריכה להיות השאיפה המיידית של כל מוסד חינוכי עדכני ומתחדש.
לכן, ציינתי את הממד השלישי בו התלמידים מייצרים לעצמם עוזרי למידה לפי צרכיהם ומטרות שהגדירו.
בוובינר ובכנס יזמים חינוכיים בחיפה הצגתי למורים מובילים את התפיסה הזו. תוכלו לצפות בה כאן בהקלטה.
אשמח מאוד אם תרשמו לאתר לקבלת הודעות ולהשתתף בשיח בנושאים שעולים כאן.
בנוסף, זכרו שניתן להזמין הרצאה מעוררת השראה
וללמוד קורס מקוון בקצב אישי כאן באתר -״בינה בכיתה״.- קורס מלא לאנשי חינוך הכולל 60 הקלטות קצרות.
תוכלו גם ללמוד במיני קורס למתחילים הכולל 10 הקלטות קצרות שיכניסו אתכם לעולם הבינה מלאכותית בקצב שלכם. חדש באתר- מיני קורס הנדסת פרומפטים הכולל 15 הקלטות שיקח אתכם לרמה הבאה בחסכון בזמן ובפיתוח היכולות והכישורים שלכם.
וגם- הספר שלי ״בינה מלאכותית בחינוך- לגדל ילדים מאושרים בעידן החדש״ יצא לאור תוכלו ממש כעת להזמין לכם עותק מודפס או דיגיטלי בהנחה כבר כעת.
את הספר הדיגיטלי ניתן לקרוא כאן באתר, הספרים המודפסים יישלחו אליכם הביתה בדואר רשום (לוקח להם 3-4 ימים להגיע).
Comments