top of page
תמונת הסופר/תד"ר לימור ליבוביץ

סוכני AI אוטונומיים יהיו כנראה העתיד. מי מפחד מהם?

עודכן: 10 ביולי

בשבוע שעבר שתי חברות זעזעו (שוב) את האקו-סיסטם התזזיתי של הבינה המלאכותית היוצרת בעולם. הראשונה, OpenAI אשר בו זמנית שדרגה את המודל GPT4 ל- GPT 4O ופתחה אותו לציבור הרחב ללא תשלום. הצ׳אט המעודכן שלה הדגים לראשונה יכולות של שיחה קולחת כמעט אנושית במגוון שפות, לרבות זיהוי רגשות הדובר, לעבד מידע מולטימודאלי (קול, וידאו, תמונה) וכל זאת במהירות שלא נראתה קודם. השנייה, Google שהציגה את Gemini 1.5 Pro שיכול לקרוא ולעבד הרבה יותר מידע מאי פעם, כולל וידאו, אודיו וטקסטים ארוכים. גם המודל הזה יהיה זמין בקרוב לכולם.


העתיד של הבינה המלאכותית מרגש מאוד

שורת השימושים הצפויה מהמודלים החדשים הללו עולה על כל דמיון. הנה לדוגמה הסרטון שפרסמה חברת OpenAI ובו עיוור משוחח עם GPT 4O מתוך הטלפון הנייד שלו על-מנת לנופף למונית פנויה ברחוב או ״לראות״ מה עושים הברווזים השוחים באגם מולו...



בואו נשים רגע בצד את הדיון בשאלה- האם ההדגמות של חברה כזו פוגשות את המציאות או לא? אני מניחה שבקרוב השתיים האלה יעמדו בהבטחתן ושהאקו-סיסטם (אנטרופיק, אפל, פייסבוק, מייקרוסופט ועוד) לא יפגרו מאחור לאורך זמן.


5 שימושים חדשים ליישומי בינה מלאכותית לאחר הכרזת הענקיות


עכשיו, נדמיין את השימושים האפשריים להדרכה בארגונים, ללמידה בכיתות ביה״ס ולחוקרים ומרצים באוניברסיטה. מה נוכל לעשות עם מודל שפה גדול (LLM) המסוגל לנהל שיחה קולחת בשפה טבעית (כן, כולל עברית) בתוך הקשר, לנתח כל דבר שהמצלמה קולטת, לאתר מידע (גם שהתאמן עליו וגם מידע מהרשת) ולנהל שיחה קולחת:


א. נוכל לבקש מהצ׳אט להיות לנו מורה פרטי לשפות. נבנה ביחד תוכנית למידה, נקבע יעדים וצורת תרגול רצויה ונתחיל ללמוד בקצב המתאים לנו. נבקש ממנו להיות דמות קונקרטית, למשל דיילת בשדה התעופה באנגליה או הסבא שלנו שבגלל הדמנציה אפשר לדבר איתו רק ברומנית. ונתרגל שיחה קולחת, כולל אינטונציה והקשר.


ב. נוכל להזין לצ׳אט את כל המידע שזקוקה לו עובדת חדשה בחברה, כולל סרטוני הדרכה, מסמכים רשמיים, סיכומי ישיבות ואפילו קוד התנהגות באירוח תורמים מחו״ל. הצ׳אט יהווה עוזר אישי צמוד שיסייע לעובדת החדשה להכנס במהירות לתפקיד ולהצליח בו. באותה מידה מורה חדשה בצוות בית-הספר, סגנית מנהלת חדשה וכד׳ יוכלו לקבל ליווי אישי צמוד מדמות וירטואלית שמהווה סוכנת להתאקלמות מהירה לארגון.


ג. מורים ומורות שמבקשים להצטיין ובו זמנית לא לקרוס, יוכלו להשתמש בצ׳אט לבניית תוכניות למידה אישיות לתלמידים שלהם, כולל הפקת מצגות וסרטוני למידה בהתאמה אישית. הם גם יוכלו לפתח בוטים שילוו את התלמידים ויתנו להם משוב עשיר ובונה ויתאימו את עצמם לכל לומד ולומדת. אבל, האם זה לא יהפוך את המורים למיותרים? מסתבר שלא!

דוגמה מעוררת השראה למודל כזה ראיתי בסרטון של חברת החדשות KVUE ABC.

בכתבה מרתקת על בית-ספר פרטי (ברשת אלפא סקולס) באוסטין רואים תלמידים הלומדים את לימודי הליבה מול המחשב במהלך השעתיים הראשונות ביום בליווי בוט מבוסס בינה מלאכותית. המורים משתמשים בזמן הזה מנחים ומתווכים למידה בהכוונה עצמית. בשאר הזמן (6 שעות) מתרגלים עם המחנכים מיומנויות חיים, לרבות מיומנויות חברתיות ורגשיות. והם מתחילים מהגן!

אם תצפו בוידאו הזה תראו שהחומר הלימודי כולל דמויות הסטוריות שקמות לחיים באמצעות אוואטרים ומספרות על עצמן. תלמיד בכיתה ה׳ משווה את הלמידה כך ללמידה בבית-ספר אחר ומסביר שהבוט מסביר לו מדוע התשובה נכונה ונותן לו משוב מיידי מנומק. מעבר לכך, הקצב והתוכן מותאם אישית לכל תלמיד, ממש כפי שתמיד חלמו מחנכים ומחנכות שנים אבל לא היה בידם להשיג.


מה בקשר להספק? האם הם ״מספיקים את החומר?״
כן. ובשליש מהזמן שנדרש בבית-ספר ״רגיל״.


ד. נוכל לטייל במקום מסויים ולבקש מהצ׳אט לתאר לנו אותו כפי שהאתר נראה במאה הקודמת, כפי שייראה אם תהיה בצורת ממושכת או אם הים יעלה בשני סנטימטרים (!). ונוכל לבקש ממנו בעתיד הקרוב גם לייצר לנו סרטון קצר או מצגת שיתארו זאת באופן חזותי.


ה. נוכל להפוך את הצ׳אט לסוכן שמבצע עבורנו פעולות הקשורות באיתור מידע, עריכה, שליחת מיילים, סיכום ישיבות, הזמנת תור לרופא, ניתוח מסמכים ארוכים ועוד. כל זאת מבלי שנפתח את המחשב שלנו, אלא הכל דרך הטלפון החכם.

סוכני AI אוטונומיים יהיו כנראה העתיד של התחום.

אבל, בינה מלאכותית מאיימת על משרות.


בכתבה במגזין גיקטיים חגי שחר מספר על הגעתם של הסוכנים האוטונומיים שיקחו מאיתנו את העבודה המייגעת ויצרו עבורנו חזון חדש של עבודה בפחות מאמץ. הכתבה מעוררת הרבה שאלות לגבי עתיד המשרות שייעלמו בחודשים הקרובים, או בשנים הקרובות לכל היותר. לדוגמה, הוזכר בה שבנק ישראל פרסם לאחרונה דו״ח המצביע על כך ש 34% מהמשרות בישראל ייעלמו. בעקבות הדו״ח החמור, אף התקיים באמצע מאי דיון בכנסת ישראל בוועדה שעסקה בעתיד העבודה עם התפתחות הAI- הבינה המלאכותית: מפתח לפריון או אבטלה המונית? מומחים חלוקים בוועדה לגבי עתיד העבודה עם התפתחות הAI. לדעתי, בנק ישראל והוועדה הנכבדה התכוונו להשפעות של סוכנים אוטונומיים. זה הדבר הגדול שישנה הכל כנראה.


אז מה ההבדל בין LLM כפי שהכרנו עד היום לבין העתיד- סוכן אוטונומי?


סוכנים אוטונומיים משתמשים ביכולת להבין משימה מורכבת בשפה טבעית ואז:

  1. להשתמש בידע שהתאמנו עליו בשילוב ידע מחיפוש ברשת כדי-

  2. לבנות תוכנית פעולה לביצוע המשימה בשלבים מבלי שנבקש זאת מהם

  3. להעריך בעצמם את הביצוע של כל שלב ולתקן במידת הצורך בעצמם

  4. להשתמש בכלים הדרושים להם להשלמת המשימה בלי שננחה אותם לעשות זאת


לדוגמה, אם אני רוצה לתכנן אירוח ל-400 איש שיש להם העדפות מסוימות, עם מגבלות של תקציב, הובלת מזון, קירור, בישול ועוד, אני יכולה לתאר בפירוט את המטרה והסוכן יעשה את החיפוש ברשת, יסקור ספקי מזון ומוצרים ייחודיים נדרשים, זמני בישול וצפי לצורך בצוות ובציוד נוסף ויגיש לי את הכל בחישוב מדויק בטווח של דקות, כולל חלופות וסגנונות לבחירתי. אני לא צריכה ללמד אותו לחשב, להסביר לו איך להשתמש באקסל או לתת לו מסמכים על סיכוני אלרגיות למזון.


לולאת המשוב (רפלקציה) מאפשרת בעצם למכונה לתקן את עצמה, ובשילוב היכולת להשתמש בכלים בעצם המכונות מחקות את הפעולה האנושית. זה ממש שונה משימוש בGPT כפי שאנחנו רגילים היום.

אז אילו סוכנים כבר קיימים היום? על-פי מומחים ניתן למנות את : Co-Pilot, Shopify, GPTs

צפיתי בהרצאת הטד הזו כדי ללמוד על ההבדל בין הצ׳אט המוכר לבין הסוכנים האוטונומיים ועכשיו אני עוד יותר סקרנית לגבי השימושים האפשריים. עד כדי כך שלמעשה אני מתכוונת לייצר לי סוכן אחד משלי


אז מה אתן.ם חושבות.ים על הסכנות והאתגרים שבדרך?


בעיני, כניסתם הצפויה של הסוכנים האוטונומיים

  • יותר מרגשת

  • יותר מפחידה


אהבתם?

שתפו בכל הכוח.

רוצים לקרוא עוד על הנושא הזה?




אשמח מאוד אם תצטרפו Log In לאתר כדי להיות מנויים ולהשתתף בשיח בנושאים שעולים כאן.


וגם- תוכלו ללמוד בקצב שלכם בקורס המקוון כאן באתר, הכולל 60 הקלטות קצרות שיקחו אתכם יד ביד להבנה בתחום וליצירת המיזם הראשון שלכם בשילוב כלי בינה מלאכותית.


בנוסף, זכרו שניתן להזמין הרצאה מעוררת השראה בכל נושא שנמצא בפוסטים הרבים באתר זה.


בהצלחה מורי המאה ה-21.




Comentários


bottom of page