top of page
תמונת הסופר/תד"ר לימור ליבוביץ

עיצוב אוניברסלי ללמידה היום: מפגש בין רגש, קוגניציה ובינה מלאכותית

עודכן: לפני 5 ימים

כמדריכה בתחומי הבינה המלאכותית ותומכת נלהבת בגישת UDL (עיצוב אוניברסלי ללמידה), אני מאמינה שהחינוך כיום עומד על פרשת דרכים מרגשת. יותר מאי פעם, אנחנו מקבלים את הכלים לשנות את חוויית הלמידה כך שתתאים לכל תלמיד, בלי יוצא מן הכלל. גישת UDL נותנת לנו מסגרת לחשוב מחדש על הדרך שבה תלמידים קולטים ומעבדים מידע, מבטאים את עצמם ומתחברים רגשית לתהליך הלמידה.

אבל היום, עם כניסת הבינה המלאכותית היוצרת, היכולת שלנו להפוך חזון למציאות גדלה פי כמה. AI הוא לא רק כלי – הוא שותף שמאפשר לנו להעמיק את החיבור בין תלמידים לתכני הלמידה וביניהם לבין עצמם.





עקרון ראשון: ייצוג מגוון – מידע שמדבר לכולם

כמה פעמים ניסינו להסביר רעיון בכיתה וגילינו שחלק מהתלמידים מתחברים אליו ואחרים נאבקים? המטרה של ייצוג מגוון היא לאפשר לכל תלמיד לראות את המידע בדרך שמתאימה לו.


נסו את כלי ההנגשה: Pixie . זהו תוסף כרום שמוסיפים לדפדפן בקליק אחד.

התוסף הזה עוזר להנגיש טקסטים בדרכים שונות:

  • הוא מציע הקראה בקול, מעולה לתלמידים שמתקשים בקריאה.

  • הוא מאפשר התאמה של צבעים, גודל גופן וריווח – כלי מצוין לתלמידים עם לקויות למידה.

  • הוא מפצל טקסטים למילים בודדות או משפטים קצרים, דבר שמפשט הבנה של טקסטים מורכבים.

דוגמאות מהלומדים בכיתה:

יעל, תלמידה שמתמודדת עם קשיים בקריאה, משתמשת ב pixie כדי לשמוע את הטקסט במקום לקרוא אותו. במקביל, יוני, תלמיד שמעדיף ייצוג חזותי מקבל מהמורה טקסט שהיא הכינה באמצעות Napkin.ai כדי להבין את הטקסט בדרך המשלבת חזותי ומילולי. תיאוריית הלמידה עם מולטימדיה שקיימת כבר שני עשורים מדגישה את החשיבות של הצגת מידע ביותר מדרך אחת ללומדים- מילים לצד ייצוגים חזותיים. זה לא שהם צריכים התאמות. פשוט, אנחנו צריכות להתאים את הצגת המידע למבנה הקוגניציה האנושית.



עקרון שני: ביטוי ופעולה – לתת לתלמידים קול משלהם

תלמידים לא לומדים באותו אופן – אז למה שנבקש מהם לבטא את הידע שלהם באותה הדרך? בעקרון הביטוי והפעולה, אנחנו נותנים להם לבחור את הדרך שנכונה להם.

כלי תומך: Canva for Education זה כלי עיצוב אינטואיטיבי שמאפשר לתלמידים לבנות פוסטרים, מצגות, ואפילו סרטונים בצורה קלה ומותאמת אישית.


דוגמה מהביטוי של לומדים בכיתה:

שני תלמידים עובדים על פרויקט במדעים. דנה, תלמידה יצירתית במיוחד, מעצבת פוסטר על חיידקים באמצעות Canva, ומשלבת בה דמות אוואטר מקסימה וגם מקליטה את קולה לדמות הזו. בעוד ליאור משתמש בGamma לבנות מצגת קצרה עם הסברים חזותיים ואת עיקר האנרגיה שלו הוא משקיע במתן נימוקים לחבריו על חשיבות שטיפת הידיים למניעת מחלות, במיוחד כעת בחורף כשהחלונות בכיתה סגורים. לליאור כריזמה והוא יודע לשכנע אחרים. הגשת עבודה כתובה מפספסת את החוזקות האמיתיות שלו ולא מסייעת בפיתוחן.


עקרון שלישי: מעורבות – להפוך את הלמידה למשמעותית רגשית

המפתח ללמידה משמעותית הוא חיבור רגשי וחברתי. כשאנחנו יוצרים חוויות מעוררות השראה, אנחנו לא רק מחנכים – אנחנו גם מרגשים.

כלי תומך: Quizizz משחקי שאלות שמותאמים אישית לנושא הנלמד ומגבירים את המעורבות של התלמידים. בכלי הזה מכינים מצגות וחידונים עם בינה מלאכותית בשניות בודדות ומשתמשים במשחקים שהכינו מורים אחרים (כן, גם המתמטיקה ומדעים!). הכלי מאפשר לא רק ליצור חידונים אלא גם להתאים אותם לרמת הידע והעניין של כל תלמיד בכיתה. משימות קבוצתיות הן הדרך הטובה ביותר לפיתוח כישורים חברתיים הדרושים אף יותר בעידן הנוכחי. באנגליה מונתה לפני מספר שנים שרה האחראית על נושא הבדידות. זכרו שאושר ובריאות קשורים באופן הדוק לסביבה חברתית תומכת.


דוגמה מהביטוי של לומדים בכיתה:

בתום שיעור על אנרגיות מתחדשות, המורה משיקה חידון Quizizz שבו כל תלמיד יכול להתנסות, ללמוד וליהנות. כשהתשובות מופיעות על המסך, הכיתה מתמלאת בצחוק ובדיון ער.


כשאני חושבת על העתיד, אני רואה כיתות שבהן כל תלמיד ותלמידה זוכים לחוויית למידה שמתאימה בדיוק לצרכים ולכישורים שלו ושלה. גישת UDL, עם התמיכה שמציעה הבינה המלאכותית, יכולה להפוך את החזון הזה למציאות.

זה דורש מאיתנו, המורים, להעז ולחשוב אחרת: לשלב כלים חדשים, להתאים את דרכי הלמידה, ולהביא לידי ביטוי את הממד הרגשי והחברתי בתהליכי ההוראה. זוהי לא רק הזדמנות טכנולוגית – זו קריאה להוביל שינוי חינוכי עמוק.


ואתם?

איך הייתם רוצים לשלב את גישת UDL עם AI בכיתות שלכם?מהו הכלי או הרעיון שיעזרו לכם להפוך את החזון הזה למציאות?

שתפו אותי בתגובות או הפיצו את הפוסט – יחד, נוכל להמשיך ולשפר את החינוך שלנו.


אשמח מאוד אם תרשמו לאתר לקבלת הודעות וכן בצעו הרשמה לחברות Log In באתר כדי להיות מנויים לאתר ולהשתתף בשיח בנושאים שעולים כאן.


בנוסף, זכרו שניתן להזמין הרצאה מעוררת השראה

וללמוד קורס מקוון בקצב אישי כאן באתר -״בינה בכיתה״.- קורס מלא לאנשי חינוך הכולל 60 הקלטות קצרות.

תוכלו גם ללמוד במיני קורס למתחילים הכולל 10 הקלטות קצרות שיכניסו אתכם לעולם הבינה מלאכותית בקצב שלכם. חדש באתר- מיני קורס הנדסת פרומפטים הכולל 15 הקלטות שיקח אתכם לרמה הבאה בחסכון בזמן ובפיתוח היכולות והכישורים שלכם.


וגם- הספר שלי ״בינה מלאכותית בחינוך- לגדל ילדים מאושרים בעידן החדש״ יצא לאור בסוף דצמבר השנה. תוכלו להזמין לכם עותק מודפס או דיגיטלי בהנחה כבר כעת.



421 צפיות0 תגובות

コメント


bottom of page